Kusin i USA funnen efter 90 år

John Ströms familj-3

Längst fram John och hans fru Doris. Bakom dem döttrarna Christy, Barbara och Debra samt de båda sistnämndas män David och Randolph.

 


 

Syskonen Anna Bergheim och Henning Knutsson, båda boende i Hällevik, har efter drygt 90 år äntligen fått kontakt med sin enda kusin, som de trodde var död för länge sedan.

Fram till november år 2013 var det enda de visste att han hade emigrerat från Hällevik år 1923. Han var då bara sex månader gammal. De minns båda ett foto av honom när han var liten. Det stod på en byrå i deras hem där de bodde tillsammans med sina föräldrar Nelly och Knut Knutsson.

Nu börjar den här spännande historien.

I samband med Facklans arrangemang ”Kultursoppa” hösten 2013 berättade Johnny Hilmansson om sitt intresse för släktforskning och hur man kan gå tillväga när man vill leta efter en släkting. Ungefär samtidigt hade Annas son Lars-Inge sett reklam på tv om Ancestry. Det är en jättestor databas med kyrkböcker som mormonerna har upprättat. Anna letade fram ett foto som hade skickats från USA år 1936. Nederst på fotot stod det John K Strom. Att bokstaven K stod för Knutsson kunde man förstå, men hur förhöll det sig med namnet Strom? Hade han bytt namn?

Under årens lopp hade både Anna och Henning många gånger tänkt på vad som hade hänt med deras enda kusin. Det kändes inte bra att inte veta. För många, många år sedan funderade de på att ge sig iväg till Svenska Emigrantinstitutet i Växjö för att försöka få hjälp, men så blev det inte. Nu hade förutsättningarna blivit mycket större att lyckas. Sagt och gjort. Lars-Inge skaffade ett abonnemang hos Ancestry och började leta bland passagerarlistorna.

Lars-Inge berättar nu steg för steg hur han gick tillväga för att hitta den försvunne släktingen.

Innan vi ger oss in på hur efterforskningarna började, vill jag ge en liten bakgrund om huvudpersonen själv. Annas och Hennings far var Knut Knutsson, född år 1893. Han hade en bror som hette John, född år 1899. som gifte sig med Albertina Knutsdotter från Nogersund. John dog av tuberkulos redan i juni 1922. Den 30 oktober 1922 föddes Albertinas och Johns son, John Albert. Redan på våren 1923 emigrerade Albertina med John Albert till USA. Pojken var då bara cirka sex månader gammal. De åkte med fartyget Drottningholm från Göteborg och kom fram till New York den 4 juni 1923. Enligt passagerarlistan skulle de åka vidare till Albertinas bror Sigfrid från Nogersund. Han bodde i den lilla byn Grand Portage vid Lake Superior, en stor insjö i delstaten Minnesota nära gränsen mot Kanada.

På en hemsida hittade vi ett foto av Albertinas gravsten. Det var en privatperson som hade fotograferat många gravstenar på just den kyrkogården. Albertina dog redan år 1933, bara 33 år gammal. Precis som sin make dog hon av tuberkulos. Hon är begravd på en kyrkogård i Grand Portage.

John Albert adopterades av ett par i Evanston nära Chicago. De hette James och Hilda Strom. Hilda var John Alberts moster som också hade emigrerat från Nogersund. James hade svenska föräldrar. På ett foto från år 1937, som hade skickats till Knut Knutssons far, Knut Bengtsson, står John Albert framför ett hus. Vi visste inte vilket hus det var. När vi hade kommit en bit på väg i vår forskning, visste vi vilken adress James, Hilda och John Albert bodde på år 1930 och 1940. Det fick vi reda på genom att studera de folkräkningar som hade gjorts de här åren. Nu kunde vi jämföra huset på fotot med huset av idag på internet. Vi jämförde flera olika detaljer och kunde känna oss så gott som helt säkra på att det var samma hus.

I krigsarkivet hittade vi John Alberts namn i ett dokument som visade vilka soldater det fanns i ett visst infanterikompani. Genom att adressen fanns där, var vi säkra på att det var rätt person. Hans namn fanns inte med på listan över de soldater som stupade. Vi förstod därför att han hade överlevt kriget. Kompaniet deltog i andra världskriget i Italien, Tyskland och Frankrike.

Vi hittade ett dokument som kan liknas vid ett röstkort från presidentvalet år 1992. Då bodde John Albert i en grannstad, Skokie, tillsammans med en person som hette Doris, född år 1928.

Nu till en viktig pusselbit. I en tidningsartikel från år 2011 läste vi att John Strom, boende på Three Crowns Park, den 12 maj 2010 hade deltagit i ett firande tillsammans med 86 andra veteraner från andra världskriget. De flög till Washington och deltog där i ett omfattande firande. I artikeln stod det att John hade gått ut High School år 1941 och att han hade varit med i andra världskriget i norra Italien, östra Frankrike och slutligen i Tyskland. Hans kompani hette 274th Infantry Regiment (G Company). Vi såg i folkräkningen år 1940 att han hade gått ut två klasser i High School. Det kunde alltså stämma att han blev klar med studierna år 1941. Vi hade också sett ett dokument i krigsarkivet vilket visade att han var med i det nämnda kompaniet. Både namn och adress stämde överens.

Nästa steg blev att vi letade i en telefonkatalog på internet. Mycket riktigt, där fanns en person som hette John A Strom. Åldern fanns också angiven, 91 år. Adressen gick till ett privat äldreboende, Three Crowns Park, i Evanston. Vi kunde ännu inte vara säkra på att det var rätt person, men mycket talade för det.

Nu kändes det så gott som helt säkert att vi hade hittat rätt person.

När jag ringde John Albert och frågade om han från Sverige, svarade han ja. Sedan frågade jag om han möjligen var född i Hällevik. Även här blev svaret ja. Då sa jag att jag bodde i Hällevik och att vi var släkt. Han blev förstås väldigt överraskad och glad över samtalet. Han hade inte haft någon kontakt med någon här under hela sitt liv.

John Albert (som bara kallar sig för John) har i år (2014) varit gift med Doris i 67 år. De har tre döttrar, varav en bor i Florida och de andra två inte så långt ifrån där de själva bor. Han använder e-post så gott som dagligen så han hänger med i svängarna.

Vid ett par tillfällen har vi ordnat så att Anna och Henning kunde ha videosamtal med John via Skype. Med hjälp av modern teknik har de alltså till slut kunnat träffa varandra. Vid ett tillfälle sjöng Henning ”Amerikabrevet” för John. Sonen Bo ackompanjerade på dragspel. Jag kan intyga att underhållningen blev uppskattad i Chicago.

För en tid sedan intervjuades John, Anna och Henning av en tidning i Evanston via Skype. Journalisten hade hört talas om historien och ville gärna skriva en artikel om hur det hela gick till. Du kan läsa artikeln här.

Om det inte hade stått ”John Strom” på ett par av fotona, hade vi säkert aldrig lyckats spåra honom.”

 

Lars-Inge Bergheim

 

 

Related Images: