Bokförsäljning

Böcker om gamla Hällevik och den listerländska dialekten

Böckerna kan köpas i Fiskemuseet men kan också beställas via e-post till info@hallevik.se.

I ditt mejl anger du beställningsnummer (eller titel) och antal samt ditt namn och din adress.

Frakt tillkommer med 89 kr för paket som väger högst 2 kg.

Betala beloppet inklusive frakt i första hand till Swishnummer 123 424 74 58 och i andra hand till bankgiro 5775-1893.

Skanna QR-koden för Swish här:

 

 

 

 

 

 

Gamla Hällevik i färg

Boken innehåller närmare 150 färgbilder på människor, hus och miljöer från 1900-talets första fyra decennier. Bilderna ackompanjeras av nostalgiska och målande berättelser. 124 sidor.

Format: 21 x 21 cm

Beställningsnummer: 115

Pris: 220 kr

Provsidor

 

 

 

 

Stenhuggerierna på Stibyberget i början av 1900-talet

I slutet av 1800-talet började man att bryta granit i industriell skala på Stibyberget. Graniten användes främst till gatubeläggningar och som byggnadssten. Tvärtemot vad många tror användes stenen inte till Hälleviks hamn när den byggdes 1916–1923. Stenen fördes till Hälleviks hamn för vidare transport med båt till andra länder. Häftet är rikt illustrerat med drygt 40 bilder, skisser och kartor. 24 sidor.

Format: A4

Beställningsnummer: 114

Pris: 80 kr

Provsidor

 

 

 

 

Oa frau Listalannet

På mångas begäran är nu en ny upplaga av boken Oa frau Listalannet tillgänglig. Den innehåller en överskådlig innehållsförteckning, fakta om listerländskan, matrecept och anekdoter på listerländska samt flera ordlistor svenska–listerländska och listerländska–svenska. En nyhet är att boken har fått ett hårt omslag. 128 sidor.

Format: A5

Beställningsnummer: 106

Pris: 120 kr

Provsidor

 

 

 

 

 

75 affärsverksamheter på Hällevik

I häftet kan du läsa om de fyra livsmedels- och diverseaffärer som under en viss period fanns samtidigt på Hällevik. Det berättas också om cirka 70 mindre affärsverksamheter som har funnits här. En del sålde mjölk och smör, andra sålde hattar. Det fanns bagerier som sålde nybakat bröd. Häftet är rikligt illustrerat med ett 50-tal bilder. 36 sidor.

Format: A4

Beställningsnummer: 113

Pris: 100 kr

Provsidor

 

 

 

En berättelse om hus och människor i gamla Hällevik

Boken behandlar närmare 200 hus mellan Vassabacken och Havsbadet och de människor som har bott i dessa hus. Många av dem är födda på 1800-talet. Du kan läsa om enskilda hus historia och om många spännande livsöden. Sök snabbt efter ett visst hus med hjälp av det utförliga sökordsregistret som är baserat på gatuadresser. Boken är rikt illustrerad med bilder på hus och människor. 198 sidor.

Format: A5

Beställningsnummer: 111

Pris: 190 kr

Provsidor

 

 

 

 

Hamnbygget på Hällevik 1916–1923

Det skulle dröja fram till några år in på 1900-talet innan planerna på att bygga en riktig fiskehamn på Hällevik tog fart. Själva byggarbetet påbörjades 1916 och 1923 stod hamnen klar. Flera hundra arbetare engagerades i projektet. Med relativt enkla tekniska hjälpmedel genomförde de detta byggnadsverk.

I boken kan du bland annat läsa om hur arbetet fortskred månad för månad, om bakslag som inträffade vid många tillfällen och om hur man åtgärdade dem samt om brytningen i Kullarp av den stora mängd sten som gick åt. Boken innehåller mer än 60 bilder, främst fotografier, som visar många intressanta tekniska detaljer från byggarbetet. 95 sidor.

Format: A5

Beställningsnummer: 112

Pris: 100 kr

Provsidor

 

 

Listalännska. Da a ju grannt, kaa!

Boken behandlar områden som är typiska för Listerlandet och livet där på 1940- och 1950-talet: Fiske, Fiskebravader, Mat och hushåll, Hos bönderna, Skolan, Lekar, Skrock och skrönor.

Varje kapitel har en inledning på svenska. Efter inledningen följer de olika berättelserna, den listerländska till vänster och den svenska till höger på samma uppslag – en nyhet jämfört med tidigare versioner. Om du bara vill ta del av de intressanta berättelserna om hur man bodde, arbetade och lekte förr kan du nöja sig med att läsa de svenska texterna. 275 sidor.

Format: A5

Beställningsnummer: 110

Pris: 190 kr

Provsidor

 

 

 

Cd – Listalännska. Da a ju grannt, kaa!

På cd:n finns många historier och skrönor inspelade på dialekt. Det ingår också ett texthäfte där du kan läsa alla historierna.

Beställningsnummer: 101

Pris: 100 kr

Provlyssna

 

 

 

 

En vandring i det gamla Hällevik

Med hjälp av 31 bilder gör vi en vandring genom Hällevik. Den äldsta är från 1896 och den yngsta från 1940-talet. Alla bilder är försedda med en beskrivande text. 32 sidor.

Format: A5

Beställningsnummer: 104

Pris: 20 kr

Provsidor

 

Related Images: